Подготвят пилотен завод за рециклиране на фотоволтаични модули в ЕС

Германската компания Geltz Umwelt-Technologie е разработила усъвършенстван процес за рециклиране на соларни панели, който – според фирмата – може да възстанови до 95% от материалите от фотоволтаичните модули за повторна употреба. С финансиране от проекта на ЕС “Хоризонт 2020” компанията планира да изгради пилотно съоръжение, което ще може да рециклира годишно до 50 000 силициеви фотоволтаични панела.

Според доклада “Управление на края на живота на слънчевите фотоволтаични панели”, публикуван от Международната агенция за възобновяема енергия през 2016 г., до 2050 г. ще има повече от 78 милиона тона отпадъци от PV панели. Стойността на полезните материали в тях ще надхвърля 15 милиарда долара. Тези материали биха могли да се рециклират и внесат обратно във веригата за доставки.

Проблемът ще стане по-видим около 2030 г. За справянето с него ЕС предостави финансиране за проекта за рециклиране на силициеви слънчеви панели на Geltz Umelt-Technology. Компанията от Южна Германия е специализирана в пречистването на отпадъчни води, рециклирането на благородни метали и други области.

“Пилотният завод е в процес на изпитания”, казва Фабиан Гелц, управляващ директор в Geltz Umwelt Technologie. Капацитетът на инсталацията по време на експлоатационен цикъл ще се повишава бавно, като мониторингът ще осигури данни за по-нататъшната оптимизация на процесите.

В рамките на проекта е разработен енергийно ефективен процес на пиролиза, който разрушава нежеланите полимерни слоеве и позволява отделянето на множество материали, включително алуминий, стъкло, сребро, мед, калай и силиций. “Най-голямото предизвикателство е да се разрушат проблемните полимерни слоеве, които правят механичното отделяне невъзможно”, казва Гелц пред PV magazine. “След разрушаването на полимерите чрез пиролиза, останалите материали могат да бъдат отделени без огромно усилие, с помощта на най-съвременните механични процеси на разделяне. Друго предизвикателство е да се рециклират ценните метали възможно най-пълноценно, при висока чистота”.

Токсичните химикали, получени в резултат на процеса на пиролиза, също се обработват в завода за рециклиране. “За да се предотврати създаването на диоксини, горещите отработени газове се охлаждат през температурния спектър, в който могат да се образуват диоксини. Създадената флуороводородна киселина се неутрализира чрез газопречистване”.

Пилотното съоръжение ще може да обработва до 50 000 модула годишно към края на живота си. То ще е в състояние да възстановява повече от 95% от рециклируемите материали. Очаква се заводът да работи пълноценно към края на 2018 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*