Стар склад става модерен пазар в Мексико

Един стар и занемарен склад се е превърнал в приятно кътче за пазар за хранителни стоки в сърцето на Мексико, демонстрирайки за пореден път как съществуващите човешки структури могат да заживеят втори живот, вместо да бъдат събаряни с цел построяването на нови сгради. Когато местната архитектурна практика HW-Studio била повикана за преустройството на изоставения склад в мексиканския град Морелия, екипът на фирмата се вгледал в съществуващите околности и потърсил вдъхновение от заобикалящата среда. Основателят на HW-Studio и водещ архитект Рохелио Вайехо Борес е роден и израснал в града. Той казва, че обича усещането за уединение на това място – качество, което без съмнение е доста необичайно за градски център, особено пък за център на мексикански град. В резултат на наблюденията и усещанията си той и неговият екип са преобразили мястото в пазар за хранителни стоки, наречен Меркадо Кантера (известен още като “пазарът на Морелия”) в синхрон с околностите.

Завършен тази година, новият пазар за храни в Морелия се простира на площ от около 350 кв. м. Преди архитектите да започнат работа по дизайна, те проучили периметъра и открили, че се намират на два блока от едно от най-значимите музикални училища в страната – бивш манастир на доминикански монахини на Санта Каталина де Сиена, акто и до един от най-обичаните и популярни площади в града – Лас Росас. След това архитектите обрисували най-популярните места за хранене в района и открили, че хората се събират на публичните площадки, за да ядат. В резултат на това ръководните принципи при проектирането на пазара за хранителни продукти са “заети” от дизайна на обществени площади – като например използването на естествени материали, аксиални маршрути и чувството за откритост и връзка с природата.

В контраст с каменните стени и останалите антични детайли, които са старателно съхранени, архитектите са вмъкнали минималистични и модерни бели обеми, които да приютят продавачите на храни. Добавен е и нов централен коридор, където са подредени в редичка дървета, за да се подчертае връзката на открития пазар с природата. Заведенията за хранене се намират над сергиите. Архитектите отбелязат: “Най-важната му функция е да подчертае, без изключение, различните слоеве архитектурна история, останали през вековете”.

Снимки: Бруно Гомес де ла Куева

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*