Тайланд забрани вноса на електронни отпадъци

През следващите шест месеца Тайланд ще забрани вноса на 432 вида електронни отпадъци. Този вид боклуци включват всякакви устройства с електрически кабел или батерия. Този вид устройства могат да се рециклират и съдържат редица ценни метали. Устройствата обаче могат да съдържат и опасни и замърсяващи вещества като олово, живак и кадмий. Тайланд се оказа затруднена да се справи с препълнените депа с е-отпадъци, след като Китай забрани вноса на е-боклуци миналата година.

Оттогава страните от Югоизточна Азия – такива като Хонг Конг, Тайланд и Виетнам – станаха площадки за е-боклука на „развития“ свят. Докато Хонг Конг реши да разширява депата си и изгражда съоръжения за рециклиране, Виетнам прекрати издаването на нови лицензи за внос на е-отпадъци. От май насам поредица от проверки из фабрики, които незаконно са внасяли и обработвали чужди електронни отпадъци, накараха тайландското правителство най-накрая да реши да забрани е-боклука.

432 вида електронни отпадъци ще бъдат забранени в рамките на 6 месеца, според източник на Ройтерс, пожелал анонимност. Разрешен ще остане вносът за някои видове стоки, които имат възможност за поправка и използване „втора употреба“.

Алуминият, медта и стоманата трябва да бъдат отделени и почистени в страните на произход, преди да бъдат експедирани в Тайланд за промишлена употреба. Пластмасите, от друга страна, не добре дошли. Страната планира да забрани вноса на пластмасови отпадъци през следващите две години. Странат се опитва да намали количеството пластмаса в употреба и обмисля въвеждането на такса за найлоновите пликчета и забрана за използването на пластмаса из туристически дестинации, правителствените агенции и предприятия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*