19 големи града се ангажират да станат нулевовъглеродни

Лидерите на 19 града по целия свят поеха ангажимент да премахнат въглеродните емисии от сградите като част от “Декларация за нулевовъглеродни сгради”. Споразумението, подписано от различни управители и кметове, гласи, че до 2030 г. новите сграни портфолиа следва да са с нулеви въглеродни емисии, като това се отнася за всички сгради до 2050 г.

19-те града, които участват в инициативата, са Лондон, Лос Анджелис, Копенхаген, Ню Йорк, Йоханесбург, Монреал, Сан Франциско, Париж, Портланд, Ванкувър, Вашингтон, Токио, Торонто, Сидни, Стокхолм, Сан Хосе, Санта Моника, Нюбърипорт. В тях живеят общо около 130 милиона граждани.

Нулевовъглеродните сгради са тези, които използват енергията “ултра-ефективно” и покриват а останалите нужди от възобновяеми източници. Споразумението е организирано от C40 Cities Climate Leadership Group – мрежа от 90 града. Споразумението претендира да представлява 35% от световната икономика в ангажимента си за справяне с изменението на климата.

Декларацията гласи: “Ние се ангажираме да приемем правила и / или политики на планиране, с които да гарантираме, че новите сгради ще работят с нулеви въглеродни емисии до 2030 г., а до 2050 г . – и всички сгради.”

Стъпките към тази цел включват:

– да се създаде пътна карта за ангажимента за постигане на нулевовъглеродни сгради;

– да разработи съвкупност от подкрепящи стимули и програми;

– да се докладва ежегодно за напредъка.

Ан Идалго, кмет на Париж и председател на C40, заяви: “Париж е дом на някои от най-красивите и емблематични сгради в света. Като кметове на големите градове в света ние признаваме нашата отговорност – да гарантираме, че всяка сграда, независимо дали е историческа или чисто нова, помага за постигането на устойчиво бъдеще за нашите граждани”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*