Разхищението на храни ще достигне скорост от 66 тона в секунда

Хранителните отпадъци по света ще се увеличат с повече от 30% до 2030 г., ако не се предприемат навременни действия за справяне с кризата. Цифрите са тревожни: общо 2,1 милиарда тона храна се очаква да бъдат изхвърлени по това време. Подобно количество се равнява на “скорост“ от 66 тона в секунда. Това сочат нови данни от анализ на Boston Consulting Group (BCG).

В момента около 1,6 милиарда тона храна отиват на депото за отпадъци всяка година. Това представляват продукти на стойност 1,2 трлн. долара. Гниенето им генерира 8% от годишните емисии на парникови газове по света. И макар че осведомеността относно проблема нараства, далеч не същото важи за глобалните опити за справяне с проблема. Според Шалини Уникришан, партньор и управляващ директор на BCG, опитите за овладяване на кризата с хранителните отпадъци са “фрагментирани, ограничени и в крайна сметка недостатъчни предвид мащаба на проблема”.

Едно от възможните решения, според BCG, е създаването на екомаркировка. Тя би позволила на потребителите да знаят кои компании са се ангажирали да намалят отпадъците и да улеснят по-лесното отговорно пазаруване. Въпреки това, “,ащабът на проблема е такъв, че той ще продължи да расте, докато ние разработваме решения”, каза Унникшинан.

ООН се надява светът да намали наполовина хранителните отпадъци до 2030 г., но ако правителствата, компаниите и потребителите не направят значителни промени в начина, по който подхождат към храната – и ако не работят заедно, за да го направят – е малко вероятно това да се случи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*