13 корабни контейнера станаха нов ресторант на Острова на съкровищата

В сърцето на изкуствения Остров на съкровищата в Сан Франциско се появи шикозен нов ресторант, направен от…. рециклирани корбни контейнери. В знак на уважение към към историята на града като голямо пристанище, местната дизайнерска фирма Mavrik Studio изработи новото заведение, наречено “Mersea” – според староанглийска дума, значеща „остров-оазис” – от 13 корабни контейнера и разнообразие от други материали, намерени на острова и рециклирани, като например регенерирана дървесина. Решението да се използва т. нар. „карготектура“ е и практично, като се има предвид несигурността относно развитието на острова: утре това място може да придобие друго предназначение, а ресторантът може да бъде демонтиран и преместен.

В „Mersea” могат да седнат 60 души. Заедно с това 13-те контейнера подслоняват кухня с боен характер, тоалетни и и частна трапезария. Прозорците от пода до тавана озаряват ресторанта с естествена светлина и разкриват красиви гледки към силуета на града в ясни дни.

Екологичната устойчивост и рециклирането са ключови елементи от дизайна на ресторанта. В допълнение към повторно използваните транспортни контейнери, дизайнерският екип е вложил стари транспортни палета и регенерирани дървени мебели за създаването на нови места за сядане. От рециклирани палета е направена и билковата градина на заведението.

Като продължение на темата за рециклирането, ресторантът е привлякъл известния уличен художник Том Боб от Ню Йорк, който е обзавел “Mersea” с уникални произведения, изработени от масови и често пренебрегвани улични инфраструктурни елементи като тръби, стълбове, метални решетки.

Изображения: Сара Хорей

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*