Малайзия формира комитет за анализ на проекта за град-гора

Малайзия обяви, че ще формира комисия, която да преразгледа проекта “Град-гора“, ден след като министър-председателят Махатир Мохамад заяви, че няма да се дават визи на чужденци за живеене в еко-мегаполиса. Тези коментари дойдоха като студен душ за китайската стрителна фирма Country Garden Holdings Co Ltd, ангажирана в изграждането на „града-гора“, която от доста време се мъчи да „съживи“ слабото търсене на жилища от проекта.

„Градът-гора“ ще се намира в южната част на Малайзия. Замисленият зелен и умен град ще е с площ около 20 квадратни километра. Той ще е бъде изграден около една централна гора и ще имитира функционирането на цяла екосистема, използвайки затворена, кръгова система, в която всички ресурси се използват повторно. Очаква се в „града-гора“ да заживеят 700 хилди души. Проектът е на стойност 100 млрд. долара.

“Ще създадем комисия, която да проучи и преразгледа условията, договорени по-рано”, заяви на пресконференция министърът на жилищното и местното самоуправление Зураида Камаруддин. “Ние ще се ангажираме с всички участващи агенции, както и с разработчика. След това ще видим какъв е най-добрият път напред”, каза министърът.


Още по темата: Футуристичен зелен град-гора, който работи като жива джунгла, замислят в Малайзия


Проектът за горския град изпутва затруднения още откакто коалицията на Махатир спечели шокова победа на изборите през май. Той, заедно с още няколко други инфраструктурни мега-проекта, подкрепени с китайски пари, подхрани предизборната кампания на Махатир, след като се надигна широко обществено недоволство заради възприеманата прекалена зависимост от китайската столица.

В свое изявление във вторник кабинетът на премиера заяви, че покупката на имоти от чужденци в Малайзия не гарантира автоматично пребиваване в страната. Изявлението обаче не споменава проекта за „града-гора“.

Графика: Малайзия-Азия

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*