Европа вече официално има повече от 1 милион електромобила

Повече от един милион електрически автомобила могат да се видят по улиците на Европа. Постижението се дължи отчасти на ръст на продажбите през първата половина на 2018 г. Европа постигна този показател по-бързо от САЩ, за която се смята, че е на път да го постигне по-късно тази година. Европа и САЩ обаче изостават спрямо Китай, която достигна 1 милион продадени електрически автомобила още през 2017 г.

През първата половина на годината в Европа са продадени 195 000 електрически коли. Това е с 42% повече в сравнение с миналата година. Тази цифра включва електрическите автомобили, продавани в Европейския съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн, Швейцария и Норвегия. Последната, впрочем, продължава да води с най-голям брой продадени електрически автомобили.

Индустриалният анализатор EV-Volumes изчислява, че европейските продажби на електрически автомобили ще достигнат 1,35 милиона до края на годината. Цифрата включва както напълно електрическите превозни средства, така и хибридните коли.

Лидерите в индустрията са оптимисти относно перспективите пред екологосъобразните автомобили. Виктор Ирле, пазарен анализатор в EV-Volumes, коментира: “автопарк от един милион електрически автомобила – това е важен етап по пътя към електрификацията на европейския автопарк и постигането на целите за намаляване на емисиите. Но, разбира се, това не е достатъчно”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*