Учени: замърсяването на въздуха води до спад на когнитивните способности

Оказва се, че замърсяването на въздуха засяга не само околната среда и физическото здраве. Нови изследвания показват, че може да има връзка между значителното замърсяване на въздуха и спада на когнитивните способности при хората. Учените се надяват, че тяхното изследване ще доведе до промени в начина, по който държавите подхождат спрямо прекомерното замърсяване на въздуха, което особено силно в гъсто населените градски райони.

В продължение на няколко години повече от 25 000 души от 162 различни окръга в Китай са били изследвани, за да се потърси връзката. Изследователите публикуваха своите заключения в Сборника на Националната академия на науките: те смятат, че познавателните способности биват увредени от мръсни въздух.

Как изследователите са сеързали замърсяването с когнитивния срив? Учените са извършили устни и математически изпити по всички теми през 2010 г. и отново през 2014 г. След това данните от изпитите са били сравнени и екипът е обвързал тези промени с тенденциите в замърсяването на въздуха.

Изследователите казват, че по-възрастните хора са се представили по-зле на тестовете, което е довело екипа до убеждението, че замърсяването има по-голям ефект върху мозъка при възрастните хора. Проучването е показало също така, че хората с по-ниска степен на образование са по-силно засегнати от замърсяването, вероятно защото обичайно работят на открито.

Макар че учените са убедени във връзката между замърсяването и когнитивния срив, те не са сигурни защо се случва това. Чи Чен, съавтор на изследването и професор по здравна политика в Йейл, вярва, че замърсяването би могло да навреди на бялото вещество в мозъка – регион, който контролира комуникацията в този важен орган.

Джеймс Хендрикс, ръководителят на Глобалната научна инициатива на Асоциацията за Алцхаймер, не е съгласен. Хендрикс не смята, че изследователите имат някакви доказателства, които да предполагат, че замърсяването уврежда бялата материя. Той твърди и, че свързването на замърсяването на въздуха със срива в познавателните способности е трудно, защото има твърде много други фактори.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*