Калифорния реши: преминава към 100% чиста енергия

Калифорния минава на чиста енергия. Законодателите в щата току-що приеха законопроект, който предвижда щатът да използва 100 процента надеждна и чиста енергия в срок до 2045 г. До края на идния месец губернаторът Джери Браун следва да подпише законопроекта и да го направи официален закон.

Това решение не е чак толкова изненадващо, като се има предвид, че Калифорния вече е известна с амбициозните си екологични цели. По-рано щатът си постави за цел да добива 50% от енергията си от чисти източници в срок до 2030 г. – число, което „порасна“ до 60% в новия закон. През пролетта законодателите промениха сградния кодекс на щата, изисквайки всички новопостроените сгради да имат системи за добив на слънчева енергия. Калифорния има и и амбициозни цели за развитие на екологичния транспорт.

Новият законопроект обаче е интересно явление на фона на борбата с администрацията на Доналд Тръмп, която се опитва да съживи интереса си към „традиционните“ енергийни източници – въглища, газ, нефт – за сметка на възобновяемата енергия. Тръмп „развърза“ и много от екологичните регулации, въведени от предшественика си Барак Обама. Затова решението на Калифорния е насрещен вятър за политическата програма на щатския президент.

Новото законодателно решение не е изненадващо на фона на природните бедствия, които сполетяха Калифорния в последно време. Няколко години поред в щата не бе капвала капка дъжд. Реките намаляха до рекордно ниски нива, рибата в язовирите почти изчезна. Тази година пък унищожителни горски пожари се разбесняха в щата, подклаждани от рекордно високите температури и сушата, изострени от изменението на климата. „Не можем повече да чакаме да се справим с кризата с климата и да преминем към чиста енергия“, каза Майкъл Бруне, изпълнителен директор на Sierra Club.

Калифорния не е единственият щат, амбициран да постигне използване на 100 процента чиста енергия. Хавай прие подобен законопроект през 2015 г. и планира да изпълни инициативата до 2045 г.

2 коментара

  1. Гугъл транслейт пристрастява и води до отказ за употреба на сивото вещество … Не е голяма драма , ама като започнат с малките неща и ще се опущат , и на по-големи ще започнат да се излагат …

  2. Здравейте! Има разлика между цифра и число! В поредна ваша статия забелязвам грешката. 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*