Еко-хотел в Коста Рика ще се захранва изцяло със слънчева енергия до 2019 г.

Няколко пъти вече Коста Рика влиза в заглавията с това, че добива електричеството си почти изцяло от чисти източници, но сега славата й се разнася заради луксозния хотел Cala Luna, който се стреми да стане емблема за устойчивя туризъм. Хотелът стартира нови инициативи, които ще доведат до това, ч ще се захранва изцяло със слънчева енергия и ще е 100% въглеродно неутрален до 2019 г.

Кала Луна е един от първите луксозни хотелски курорти, които възприемат принципите на екологията и устойчивостта. Известен с високите си стандарти и цели за възобновяемост, той подпомага местните общности и ръководството му се гордее, че притежава най-високата степен на сертификация за устойчив туризъм (ниво 5), предоставена от Института по туризъм в Коста Рика. Освен това хотелът има сертификат “”Син флаг“ (Programa Bandera Azul Ecologica) – признание на правителството за екологично насочени общности в Коста Рика.

Това обаче не е достатъчно. Кала Луна наскоро обяви най-новата си цел: да се захранва изцяло от слънцето и да е 100% въглеродно неутрален до 2019 г. Това обхваща целия хотел и прилежащите вили към него. Всички водни бойлери на Cala Luna и без друго вече подгряват водата чрез слънчеви панели, така че следващата стъпка означава слънчева енергия да захранва всичко в целия курорт.

Според генералния директор на Cala Luna Федерико Пилурзу, гостите, отседнали в хотела, могат да се насладят на почивката си и да са спокойни, че се забавляват и почиват отговорно. “Ние страстно желаем намаляване на своя въглероден отпечатък, ценим своите красиви живи пейзажи и насърчаваме на опазването на дивата природа. Устойчивостта е в основата на всичко, което стои зад Cala Luna”.

При самото си създаване Cala Luna е замислен нато зелено и устойчиво място. Затова вътре се използват LED осветление, биоразградими тоалетни принадлежности, бутилираната вода във всички стаи и вили е в стъклени шишета, в спа-центровете се работи с ендемични съставки, в заведенията се предлагат екологични бамбукови сламки за напитките. Самият персонал е обучен на екологично поведение при работата си. Гостите имат достъп до безплатни велосипеди, за да се разхождат из града.

Снимки: Cala Luna Boutique Hotel & Villas

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*