Местни хора протестират срещу развитието на туризма в резерват за комодски варани

Наскоро обявените планове за изграждане на туристическа инфраструктура в националния парк Комодо в Индонезия предизвикаха поредица от протести на местните жители и активисти-природозащитници. Паркът е част от тихоокеанския коралов триъгълник и обхваща над 29 девствени острова, признати от ЮНЕСКО като обект на Световното наследство. Зоната би трябвало да е защитена от строителство според индонезийското законодателство, поради което жителите на административния район на парка, известен като район “Западен Мангарай”, са разярени заради плановете.

През 2014 г. и 2015 г. разработчиците PT Komodo Wildlife Ecotourism (KWE) и PT Segara Komodo Lestari (SKL) получиха лицензи за изграждане на “помещения за настаняване, съоръжение за разглеждане на забележителности и ресторант” на трите основни острова на резервата Комодо. Островите Падар, Ринка и Комодо са най-големите от общо 29-те, които съставляват националния парк. Последните два са посветени изключително на опазването на комодсия варан. Това влечуго е най-големият гущер в света, но той, уви, е обявен за застрашен в Червената книга.

“Местните власти, заедно с националните правителства и туристическия бизнес, трябва да поддържат Националния парк “Комодо” като зона за опазване, за да гарантират екологосъобразен туризъм и [тези места] да не бъдат експлоатирани и комерсиализирани”, каза Рафаел Тодолала, ръководител на Форума за запазване на туризма в “Западен Мангарай”. “Опазването означава да се защитят комодските варани, а не инвеститорите”.

В отговор на недоволството Виратно, генерален директор на Министерството на околната среда и горите, настоя, че плановете за екотуризъм ще “оставят минимален отпечатък” върху островите. Плановете включват екологични строителни материали, като например бамбук, както и слънчеви панели и система за управление на отпадъците. Той каза и, че разработчиците ще използват много малко земя – около 10% от 600-те хектара площ. За работата на съоръженията ще бъдат наети само местни жители, а 5% от печалбата ще се използват за стимулиране на по-малките предприятия в района.

Въпреки това местните жители не вярват на тези обещания. „На местните хора е забранено да правят каквито и да било разработки в която и да е част от националния парк с цел опазване“, казва един от тях на име Алимудин, от село Комодо. Той подчерта също интереса на жителите да исугурят защита на комодските варани и техните местообитания. Аграрният изследовател Еко Кайоно добави: “Туристическата политика е форма на “зелено грабване”: ограбване на земите на местните хора под прикритието на опазване на околната среда”.

3 коментара

  1. Ех че хубава и манипулативна публикация. Така тактично искат да внушат, че туризмът в България не трябва да се развива. Местните не искат туризъм нали. Само дето забравят да споменат, че публикацията не е за България и там държавата дава доста средства на местното население, за да се опазват животните. Да не говорим и че някои се изхранват от тях. Я да ги видим ако ги окупират едни зелени НПО-та като тук, които да прибират всички милиони за опазването на животните, да няма работа местното население и дохдои, дали така ще мислят, а?

  2. Явно и тамошните „зелени“ са превърнали екологията в бизнес!

  3. Зелените очевидно създават проблеми навсякъде по света.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*