Правителствата „не са готови“ за разговорите по Парижкото споразумение

Правителствата не са подготвени за решаваща среща за климата в Полша по-късно тази година, чиято цел е да се осигури пълното прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г. Това заяви премиерът на Фиджи Йозея Ворке Байнамарама при откриването на преговорите за климата в Бангкок.

Преговорите в тайландската столица предшестват среща в Катовице в Полша през декември, когато министрите на правителствата трябва да се срещнат, за да договорят правила за прилагането на споразумението за климата от Париж 2015 г. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение през 2017 г., заявявайки, че то е в полза на други страни и е неблагоприятно за Съединените щати. Китай и други големи замърсители обаче застанаха твърдо и категорично зад целите на договора.

Байнимарама обаче казва, че без предварителни насоки държавите „рискуват да се получи хаос в Катовице и [съществува] възможността за още едно забавяне в спешната работа по борбата с изменението на климата“. „След три месеца ще бъдем в Катовице и, честно казано, ние не сме готови за това. Не мисля, че това твърдение трябва да изненада когото и да е в тази стая“, каза той в изявление.

След като не бе постигнат достатъчно напредък по време на предварителната среща в Бон през май, сга срещата на високо равнище в Банкок се разглежда като последен напън преди голямата конференция в Катовице. „Това не е просто допълнителна сесия. Това е спешна сесия“, каза Байнимарама.

„Би ли искал някой от нас да се върне при своя народ и да му каже, че имахме възможността да направим нещо наистина важно и наистина необходимо за света, който ще оставим на своите деца, но ни липсваше волята да го направим,“ запита премиерът на Фиджи. „По целия ни свят влиянията на климатичните промени стават все по-очевидни и по-тежки. Никоя държава и никой регион не е пощаден и ефектите от един регион се усещат и в другите“.

Патриша Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации по изменение на климата, заяви пред Ройтерс, че се надява до края на преговорите в Банкок да се появи проект на текст за договаряне и на „правилник“ за споразумението от 2015 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*