Електрически Mercedes обещава да свие позициите на Tesla

Mercedes-Benz е на път да представи своя дълго очакван електрически SUV днес, отбелязвайки началото на немска „атака“ срещу водещите позиции на Tesla на бързо разрастващия се пазар на висок клас електрически автомобили. Mercedes EQC ще е първият сериен модел от електрическата марка на автомобилния производител – EQ. Той ще бъде последван от подобни мега-дебюти на BMW и Audi.

„В момента Tesla има силно влияние върху пазара на луксозни електромобили, но няма да е така след появата на германските висококлани модели“, коментира Важих Хосенали, автомобилен анализатор в IHS Markit. „Tesla има почти нулева конкуренция – но това ще се промени от 2019 нататък.“ Анализаторите от конкурентната LMC Automotive са съгласни. Те предвиждат постоянен спад на дела на Tesla на пазара на електрически автомобили през следващото десетилетие – от 12,3% до 2,8%, въпреки че в абсолютни стойности продажбите на марката продължават да се покачват.

Комбинираният пазарен дял на немските марки ще надхвърли дела на Tesla и ще достигне 11,8% през 2020 г., преди да се увеличи до около 19% три години по-късно, според прогнозите.

Както Mercedes, така и BMW и Audi и Porsche полагат всички усилия да отхапят от дела на младата калифорнийска фирма, оценявана на 52 милиарда долара. Очаква се нейният Model 3 да се продаде в около 50 000 бройки през тази година и почти двойно повече през 2019 г.

3 коментара

  1. „… но няма да е така след появата на германските висококлани модели“
    явно тия модели са ги клали на високо 🙂

  2. Конкурентите не знам да имат дългосрочна инвестиция в завод подобен а Tesla Gigafactory за батерий.

  3. „Очаква се нейният Model 3 да се продаде в около 50 000 бройки през тази година и почти двойно повече през 2019 г.“
    Извинявайте много, ама те вече са направили към 50000, до карая на годината ще направят поне още толкова, а догодина поне 200000, ако не и 300000…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*