Новият, екологичен квартал на Стокхолм ще е от дървени небостъргачи?

Когато архитектите от „Anders Berensson Architects“ били потърсени от Стокхолмския център за проектиране на нов стокхолмски квартал – който трябва да е най-гъстият, най-висок и най-екологичен в града – шведската архитектурна фирма отговорила с концепцията „Masthamnen“ – набор от високи и „кльощави“ дървени кули. Зоната със смесена употреба ще включва комбинация от жилищни, офисни и търговски площи. Наоколо ще ги обгражда изцяло пешеходна среда, интегрирана с обществен парк, свързващ новия район с околния хълмист пейзаж и градската тъкан.

Разположен в долина между три хълма, „Masthamnen“ се състои от три основни части: нисък блок на същото ниво, на което са днешните докове; издигнат „град от небостъргачи“ от дърво; и серия от озеленени покриви и мостове, които свързват квартала с хълмистия терен. Долната секция ще включва 19 нови градски блока, вариращи от 6 до 10 етажа. Общо тези блокове ще съдържат 2500 апартамента, 60 000 квадратни метра офис площи и близо 100 търговски обекта.

Кварталът от дървени небостъргачи, издигащи се над тези блокове, ще се състои от 31 нови „кльощави“ дървени кули. Те ще варират между 25 и 35 етажа. Ще включват приблизително 3000 апартамента с около 30 магазина и ресторанта. Изгледите ще са с приоритет в дизайна и оформлението – всеки небостъргач ще получи достатъчно свободно пространство наоколо, за да не пречи на гледките на другите сгради. Крос-ламинирана дървесина ще е основният строителен материал.

„Влизайки в новия град, първоначално ще бъдете на същата височина като покривите на новия квартал“, добавят архитектите. „Затова решихме да предложим публичен парк върху всички покриви от долния блок и да ги свържем с мостове. Покривите и мостовете ще образуват пейзаж, който обединява всички красиви високо разположени крайморски пътеки, които вече съществуват в източната част на Сьодермалм. По този начин ще направим по-достъпен и по-красив и източен Сьодермалм“.

Изображения: Anders Berensson Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*