ЕС ще гони 45% намаяване на CO2 емисиите от транспорта 2030 г.

В понедделник депутатите на ЕС трябва дагласуват новта, по-амбициозна цел за намаляване на емисиите на въглероден двуокис от за автомобили и микробуси: с 45% до 2030 г. Това съобщиха източници от ЕС в петък.

Проектонормата, която ще бъде гласувана в Комисията по околна среда на Европейския парламент в понеделник вечерта, ще определи и временна цел за намаляване с 20% до 2025 г. Източници, близки до ЕС, казват, че предложеното преразглеждане на първоначалния документ (предвиждал 30% до 2030 г.) е подкрепено от мнозинството законодатели в комисията.

“Това е нелеко ново законодателство”, каза депутатът Мириам Дали пред Ройтерс. “Транспортът е единственият голям сектор в Съюза, където емисиите на парникови газове продължават да нарастват … По този начин целим намаляване на емисиите на CO2 с 45% до 2030 г.”

Новите правила на ЕС имат за цел да допринесат за постигането на целта на блока за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г. Регулацията предвижда кредитна система за производителите на автомобили, за да се насърчи въвеждането на електрически превозни средства, и глоби за превишаване на ограниченията за CO2.

Част от промените касаят изпитанията за вредни емисии и методиката на тестовете – в светлината на скандалите с измамите, свързани с измерване на отработените газове. Други предложени изменения касаят използването на “възобновяеми горива”.

Европейската асоциация на автомобилопроизводителите ACEA призова за по-слаби ограничения на CO2. Тя каза, че лошата инфраструктура и недостатъчно развитият потребителски пазар ограничават способността на производителите да продават повече електрически автомобили. “Ние не можем да натикаме тези електрически автомобили насила на хората”, заяви генералният секретар на ACEA Ерик Джоннарт, призовавайки за 20-процентна цел за намаляване на емисиите.

Природозащитнитеческите групи обаче казват, че автомобилните производители могат и трябва да направят повече за маркетирането на електрическите автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*