Синя боя може да се окаже най-добрата батерия за възобновяема енергия

Учени от Университета в Бъфало се похвалиха, че са открили хитър начин за съхранение на възобновяема енергия благодарение на отпадъчни води, произвеждани от текстилната промишленост. Замърсената вода, съдържаща синьо багрило „метиленово синьо“, има способност да съхранява електрически заряд и той може да се извежда обратно от нея. Откритието може да революционизира производството на акумулатори в близко бъдеще. Нещо повече – то би могло да помогне на текстилната промишленост, която е известна като крайно не-екологична. Сега тя има шанс да се окаже „крайъгълен камък“ в справянето с проблемите, свързани със замърсяването на водите.

Само 5% от метиленовото синьо се абсорбира от тъканите в процеса на боядисване. Остяатъкът – хиляди литри синя боя – се изхвърля от фабриките. Това е цената на носенето на лазурните сини цветове, които мнозина обичат.

Наред с боядисването на дрехи въпросното метиленово синьо се използва и като лекарство при някои кръвни заболявания, инфекции на пикочните пътища и случаи на цианидно натравяне. То е и мощен противогъбичен препарат.

„Текстилната индустрия е основният източник на доходи в моята страна, но това е свързано с отделянето на много отпадни води, което създава проблеми“, обяснява Анюла Косватарачаши, химик от Шри Ланка. „Хубаво е, че можем да намерим приложение на отпадъчните води и да създадем технология за съхранение на зелена енергия“.

Изследването, публикувано миналия месец в научното списание ChemElectroChem, разкрива, че молекулите на метиленовото синьо се променят, когато върху съединението се приоложи електрическо напрежение. Два протона и два електрона се поемат от тъмносиньото багрило, за да се образува „левко-метиленово синьо“ – безцветен страничен продукт.

Този състав е бил използван от химиците в редуващи се процеси на редукция и окисление, доказвайки, че веществото е успешна алтернатива на съвременните химически съставки на батериите. Използвайки слънчева клетка за генериране на електричество през деня, големи количества от багрилото могат да се трансформират в левко-метиленово синьо и да съхраняват енергия. Обратният процес пък може да се използва през нощта, когато от боята може да се извлича електричество.

Най-хубавото е, чрез промяна на размера на клетката, в която багрилото бива подложено на напрежение, може да се получи желаната мощност, независимо от размера на резервоарите за съхранение на химикала. Това е качество, което други батерии не притежават.

Конфигурацията се нарича „поточна ред-окс батерия“ (рекд-окс = редукция и окисление) и е до голяма степен позната благоадрение на изследваните в инсустрията ванадиеви разтвори. Метиленовото синьо обаче демонстрира „почти съвършена обратимост“, казват учените, и това обещава новата разработка да е сериозна конкуренция.

Косватарачаши и неговият научен ръкооводител Тим Кук сега работят върху серии повтарящи се тестове с действителни проби от отпадъчни води, които съдържат и други химикали, освен метиленово синьо. Те искат да създадат мащабируеми модели и с откритието си да преобразят „мръсната“ текстилна индустрия и ВЕИ сектора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*