В Шотландия ще арестуват дронаджиите, които безпокоят дивите животни

Броят на случаите на намеса на дронове в дивата природа постоянно се увеличава в Шотландия. Това кара полицията и експертите по дивите животни да са все по-загрижени за благосъстоянието на защитените видове. Докато мениджърите на природни резервати и специалистите по дивата природа насърчават хората да наблюдават природата и да се наслаждават на околната среда и животните в защитените зони, нарастващият брой наранявания заради дронове накара шотландските законодатели да вземат решение: ще се налагат глоби и дори ще се арестуват операторите на дронов, които нарушават спокойствието в резерватите.

Дроновете летят „неразумно“ над такива зони, казва Анди Търнър – еко-полицай в Шотландската служба по природното наследство (SNH). „Има вече няколко инцидента, включващи дронове, които безпокоят тюлените на определени места“, казва той. Тюлените имат особено поведение по време на размножителния период и са способни да прегазят и смачкат малките си, ако се подплашат и хукнат да бягат – а дроновете ги стряскат и постигат точно това.

Има множество филми, заснети с дронове, на живота на морски птици и грабливи птици. Тези филми са интересни и понякога дори зрелищни, но „операторът трябва да се съобразява с ефекта от дрона върху дивата природа“, казва Търнър. Влиянието на машинката върху някои птици има „почти катастрофални“ последици, според координаторите на природните резервати RSPB Шотландия. Дроновете, които летят бързо, карат птиците да се паникьосват, в резултат на което те се блъскат в скалите или се бухват в морето.

Глобите за тормоз на диви животни в природните резервати чрез наблюдение с дронове могат да достигнат 5000 лири. Тежките нарушения могат да „спечелят“ на операторите на дронове и до шест месеца затвор.

Служителите по превенция на престъпленията срещу дивата природа във Великобритания гледат много сериозно на безредиците в резерватите, независимо от вида на извършителя. „Независимо от това дали нарушителят е събирач на яйца, капитан на лодка или оператор на дрон – евентуалните присъди са еднакви“, казват еко-полицаите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*