Улавянето на въглерода не е достатъчно, за да се спаси климатът

Отстраняването на въглерода от атмосферата не може да се сравнява с намаляването на CO2 емисиите като начин за забавяне на глобалното затопляне, смятат американски анализатори. Най-новото изследване от САЩ е категорично, че улавянето на и съхранението на въглеродните емисии по каквато и да е технология няма как да „насмогне“ на темпа на отделяне на парникови газове и на този подход не бива да се разчита за предотвратяване на глобалното затопляне.

Въглеродното улавяне и съхранение се обсъжда интензивно през последните години като метод за справяне с глобалното затопляне. То обаче не може да замести другия важен метод – драстичното намаляване на самото производство на емисии, казват учените. Извеждането на въглерода от атмосферата, казват те, не може самостоятелно да осигури решението на проблема. Методът може да играе известна роля в борбата с климатичната криза, но никога не ще може да замени намаляването на емисиите, подчертават учените.

„Няма доказателства, че отстраняването на въглерода може да послужи като жизнеспособна алтернатива на намаляването на емисиите“, гласи заключението на изследователите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*