Замърсяването на въздуха е “най-големият екологичен риск за здравето” в Европа

Замърсяването на въздуха сега е “най-големият екологичен риск” за общественото здраве в Европа, ала правителствата не успяват да се справят адекватно с кризата, установи Сметната палата на ЕС.

Ограниченията за замърсяването на въздуха в Европа са “много по-слаби” от насоките на СЗО за въздуха. Въпреки това повечето страни от ЕС не ги спазват, според новия доклад.

Токсичният въздух убива около 400 000 европейци всяка година. Това са случаи на преждевременна смърт, отчитат от Сметната палата. Въпреки това повечето правителства проддължават да нарушаваат ограниченията на ЕС за качеството на въздуха.

В своя одит Сметната палата на ЕС призовава европейските закони за качество на въздуха да бъдат приведени в съответствие със стандартите на СЗО, които са най-малко два пъти по-строги относно емисиите на твърди частици (PM2.5 и PM10) и шест пъти по-строги за серния двуокис (SO2).

Януш Войчеховски, водещ репортер на одита, заяви пред Guardian, че мащабът на преждевременните смъртни случаи от отровен въздух е “неприемлив”. “Налице е обществена здравна криза в Европа поради замърсяването на въздуха”, каза той. “Повече от 1000 преждевременни смъртни случая всеки ден в ЕС [и] повече от 1% от дневния брой смъртни случаи в ЕС – та това е 10 пъти повече от броя на пътно-транспортните произшествия”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*