Колите на Google Street View ще отчитат замърсяването на въздуха в градовете по света

Сензори за качеството на въздуха ще бъдат монтирани на автомобилите на Google Street View, които обикалят градове и селца и картират буквано целия свят. Технологичният гигант обяви плановете си да въведе сензори от компанията Aclima, за да отчита и качеството на въздуха в селищата градовете по целия свят.

Автомобилите на Google Street View заснемат пътищата по света и ги включват в Google Maps и Google Street View. Сега обаче в онлайн приложенията ще се виждат не само околната обстановка, а и какво дишат хората. Aclima ще инсталира сензори за качеството на въздуха в автомобилите на Google, за да откриват количествата въглероден двуокис, азотен оксид, въглероден оксид, озон, прахови частици и азотен диоксид във въздуха. Първите градове, в които ще се равят такива измервания, са Мексико Сити, Хюстън и Сидни.

Целта е да се определи къде замърсяването на въздуха наистина е проблем и да информират потребителите за това кои райони на градовете е налице най-лошото качество на въздуха.

Преди няколко месеца Aclima инсталирала сензори за качеството на въздуха в Лондон, за да провери дали биха могли да работят с превозните средства на Google. След потвърждението двете компании подписаха споразумение за дълготрайно партньорство и разширяване.

Това не е първият път, когато Aclima работи съвместно с Google и неговия отдел Street View. През 2015 г. Aclima помогна на Google да измери качеството на въздуха в кампуса на компанията в Калифорния. Aclima използва автомобилите на Google за тестване на качеството на въздуха из целия район.

Откакто съществува това сътрудничество на двете компании, колите на Google са изминали над 160 000 км из Калифорния. Досега сензорите са генерирали повече от един милиард записа на данни. Повечето от тях могат да бъдат анализирани и използвани за планиране на бъдещите проекти за градско развитие. Например, разработчиците могат да използват данните, за да установят къде съществуват проблеми със замърсяването на въздуха и да строят квартали на места, където качеството на въздуха е по-добро. Google планира да инсталира сензорите в целия си автопарт до края на тази есен.

Снимка: Aclima

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*