Франция иска да има тройно повече велосипедисти

Франция планира да започне сериозна програма за утрояване на броя на велосипедистите по улиците си през следващите седем години. Планът включва изграждане на по-добри велосипедни алеи, предоставяне на финансови стимули за тези, които сменят автомобила с колело, и справяне с кражбите на велосипеди. Планът беше обявен от френския премиер Едуард Филип в реч в Нант. Там той разкри, че колоезденето представлява само 3% от транспорта в страната.

Въпреки че е домакин на популярния „Тур дьо Франс”, Франция е изостанала доста назад спрямо други страни от ЕС що се касае до велосипедния транспорт. Ссега правителството сравнява ситуацията с Холандия, където колоезденето представлява почти една трета от целия транспорт. “Петдесет милиона евро годишно няма да превърнат Франция в Холандия, но това е началото“, каза Оливие Шнайдер, ръководител на Федерацията на френските потребители на велосипеди – FUB.

Всъщност общият фонд на Франция за колоездачна инфраструктура през следващите седем години възлиза на 350 милиона евро. “Планираме да утроим броя на колоездачите до 9% до 2024 г., когато Франция ще бъде домакин на Олимпиадата”, каза Едуард Филип. Липсата на интегритет на велосипедните алеи, според него, създава несигурност и обезсърчава хората. В момента вело-пътеките във френските градове са само на кратки разстояния и не са безопасно свързани помежду си на големите кръстовища и в зоните на тежко и интензивно движение.

В допълнение към справянето с непълнотата на вело-маршрутите правителството ще преструктурира еднопосочните улици, за да включи в тях двупосочни маршрути за велосипедисти. Това ще спестява и неудобства, и време за колоездачите.

Тези, които заменят автомобила с велосипед, ще бъдат възнаградавани с по 200 евро гоишно. Много компании вече са обещали да удвоят тази сума, давайки по още 200 евро, така че преминаващите към вело-транспорт ще получават 400 евро бонуси. Наред с това компаниите са задължени от правителството да осигурят подходящите места за паркиране на велосипеди за своите служители. Подходящи вело-паркинги трябва да бъдат изградени и и при влаковите гари.

За да се попречи на крадците на велосипеди, всички нови колелета ще бъдат включени в програма за задължителна идентификация чрез гравиране, която ще улесни залавянето на крадците.

Заедно с всичко това френското правителство ще въведе уроци по колоездене във всички средни училища до 2022 г., за да гарантира, че бъдещите поколения ще имат вело-култура и уважение към околната среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*