Учени добавят водонепроницаем слой към перовскитни соларни клетки

Екип, ръководен от швейцарската Федерална политехническа школа в Лозана, е разработил нов перовскитен слой, който може да се използва като покривен пласт за соларни клетки от перовскит с цел предпазване от външните въздействия. Той подобрява стабилността и водоустойчивостта на този вид клетки. Екипът съобщава за клетка с 20%, включваща новия материал.

Новото покритие може да се прилага като повърхностен слой за традиционните соларни клетки от перовскит. Така устройствата могат да постигнат 20% ефективност при подобрена стабилност. Разработката е дело на учени от Федерална политехничешска школа в Лозана, Швейцария, Института по молекулярна наука и технологии в Милано, Италия, и Института за изследване на околната среда и енергията в Катар. Изследването на екипа беше публикувано в специализираното издание „Nano Letters”.

Повърхностният слой е описан като “флуоуро-органичен катион“, използван като органичен разделител за образуване на нискоразмерен перовскит с повишена водоустойчивост“. Слоят е тестван с две перовски комбинации, като и в двата случая се формира самостоятелно върху горната част на абсорбиращия слой.

Клетките, включващи новия повърхностен слой, показват подобрена стабилност, особено през първите часове на тестване в условията на открита околната среда. Изследователите отбелязват, че тандемните клетки, използващи перовскитен слой, биха могли да се възползват от водонепроницаемия слой и биха могли да имат и приложения извън фотоволтаиката.

Снимка: Ecole Polytechnique de Lausanne

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*