Земеделската продукция в ЕС продължава да страда заради жегите

Ефектите от лятна суша Европа продължават да влияят върху земеделската продукция в Европейския съюз, въпреки по-благоприятните условия през изминалия месец. Това съобщи службата за мониторинг на растителните култури на ЕС. Тя намали оценките си за очакваната реколта на царевица и захарно цвекло за 2018 г. Продължителната суша, която „изпържи“ Северна Европа, е риск и за рапицата, която току-що бе засята и би трябвало да покълни следващата година, съобщи Службата.

В месечната си справка тя намали прогнозата си за добива на царевица в ЕС за 2018 г. на 7,49 тона на хектар. Очакваният добив на захарно цвекло леко също е понижен и е за 73,3 т/ха.

“Сушата продължава в Централна и Източна Германия и в Западна Полша”, казва Слуцбата. „В други части на Централна и Северна Европа метеорологичните условия станаха по-благоприятни от средата на август насам, но тези подобрения са твърде малки или твърде закъснели, за да се подобри значително прогнозата за добива на култури”.

Мониторинговата агенция веднъж вече намали прогнозните си оценки за добива на царевица и захарно цвекло – миналия месец. Реално събирането на тези култури започва сега.

Летните култури като царевицата и слънчогледа остават в добро състояние в южните страни на ЕС. Мониторинговата служба отбелязва, че почвената влага след дъждовете през юли е помогнала да се смекчи въздействието на горещия и сух август в Югоизточна Европа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*