Ирисцентната кула на Стефано Боери в Тирана – забележителна на вид и щадяща за природата

Студио „Стефано Боери Архитекти“ разкри проектите си за дизайна на Blloku Cube – високоефективна сграда със смесено предназначение, отличаваща се със забележителен външен вид и висока енергийна ефективност. Разположена в сърцето на столицата на Албания – Тирана, Blloku Cube е ключов компонент от новия план за развитието на албанската столица „Тирана 2030“. Неговата целе е да вдъхне нов живот на един от най-престижните квартали на града. Изграждането на Blloku Cube започна съвсем наскоро – през юли 2018 г.

Стерфано Боери и неговото архитектурно студио са известни по цял свят с концепцията за вертикалните гори. „Bosco Verticale“ – първата в света вертикална гора – бе изградена в родната му Италия, в Милано. По-късно концепцията доби популярност по света. От миналата година Китай вече строи цял град-гора, базиран на идеята за вертикалните градини. Наскоро и в Холандия започнаха да строят кула, покрита с дървета.

През 2017 г. пак Стефано Боери изигра ключова роля в създаването на новия план за развитието на Тирана. Той избягва разрастването на града отвъд сегашните му граници и предвижда засаждане на „орбитална гора“ с около 3 милиона нови дървета.

Кулата Blloku Cube ще покрива площ от около 11 000 квадратни метра. Привлекателната кубовидна структура ще подобри оживения квартал, който от бивша военна зона с ограничен достъп се е преобразил в голям градски център, в който има магазини, барове и ресторанти. Blloku Cube ще включва офис пространства, подредени на няколко нива, зони за търговия на дребно и поркивен ресторант-градина на седмия етаж.

„Идентичността на сградата се характеризира със специална облицовка – изключителна черта, която я прави разпознаваема и уникална в градския силует. В същото време тя е високоефективна по отношение на топлообмена благодарение на технологията „двойна кожа“, твърди фирмата в изявление за проекта. Енергоефективните стъклени завеси се считат за първата „кожа“ на сградата. Втората „кожа“ се състои от блестяща, „усъвършенствана технологична система за екраниране“, изработена от анодизирани алуминиеви модули. Те са са внимателно подредени, за да филтрират слънчевата светлина и да оптимизират естественото осветление на закрито.

„Това облицовъчно решение, специално проектирано за нашия първи албански проект, играе съществена роля за уникалността на сградата и допринася за подчертаването на значението й като нов ориентир в тази градска област“, заяви Франческа Цеза Бианчи, ръководител на проекта в „Стефано Бори Архитекти“.

Графики: Stefano Boeri Architetti

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*