Нидерландия започва разследване на серия пожари на покриви с PV системи

Редица инциденти, включващи пожари на покриви с фотоволтаични системи, може да са били причинени от екстремните температури през лятото – това обявиха медиите в Нидерландия. По случая е започнато разследване.

Агенцията по предприятията в Нидерландия (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – RVO) е възложила на местната Организация за приложни научни изследвания (TNO) да проведе разследване на пожарите, много от които включват фотоволтаични системи на покривите.

Според местната асоциация за слънчева енергия „Holland Solar“, разследването е започнато по нейно искане, тъй като организацията се надява да се изясни дали слънчевите панели са отговорни за получилите се пожари. „За потребителите и за нас е важно да се определи какво причинява тези пожари“, каза асоциацията.

Една от тезите за пожарите е, че с причинени от извъндерно горещото време това лято.

TNO е призована да проведе разследване и от Uneto-VNI – бизнес асоциацията за електроинсталационната индустрия и електротехническия бизнес. В изявление Uneto-VNI заяви, че ще вземе конкретни мерки бързо, въз основа на резултатите от разследването. Тя призова членовете си да спазват правилата за правилната и безопасна инсталация на слънчеви панели.

„Все още не е известно дали членове на Uneto-VNI имат участие в докладваните аварии – пожари“, се казва в изявлението.

Uneto-VNI добави, че поредица от тестове за всички инсталации в домовете в Амстердам и Утрехт е показала, че повече от половината от системите не са били безопасни. „Uneto-VNI иска от години задължителна проверка … на всички инсталации в домовете, включително слънчевите панели“, заяви асоциацията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*