Замърсяването на въздуха достига до неродените бебета в утробата

Учени са открили първите доказателства, че частиците от замърсяването на въздуха преминават през белия дробове на бременната жена и достигат плацентата и плода й.

За токсичния въздух отдавна е известъно, че води до увреждане на неродените бебета. Досега обаче не беше яснокак точно се случва вредата. Новото проучване, в което са участвали майки от Лондон, Великобритания, разкрива, е установило наличие на частици сажди в плацентата на всяка бременна. Изследователите казват, че отам насетне е напълно възможно частиците да достигнат и ембрионите.

„Това е тревожен проблем – има огромна връзка между замърсяването на въздуха, който майката вдишва, и ефекта, който това оказва върху плода“, каза д-р Лиса Мияшита от Университета „Кралица Мери“ в Лондон, член на изследователския екип. „Винаги е добре, ако е възможно, да се изберат по-малко замърсени пътища, ако сте бременна или дори да не сте бременна“.

Поредица от предходни проучвания показват, че замърсяването на въздуха значително увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждане. Подобни проблеми нерядко водят и до увреждане на здравето за целия живот.

Учените все по-често установяват, че замърсяването на въздуха води до редица здравени проблеми далеч отвъд белодробите заболявания. Според СЗО, то е пряко свързано с инфрактите и инсултите, с намаляването на когнитивните способности, с намаляване на интелигентността.

В своието проучване британските учени са проучили плацентите на пет жени, които не са пушили и са родили здрави бебета. Изследователите са изолирали макрофагите – клетки, които са част от имунната система на организма и поглъщат вредните частици като бактерии и частици от замърсяването на въздуха. Използвайки оптичен микроскоп, учените открили 72 тъмни частици от 3500 клетки и след това използвали мощен електронен микроскоп за изследване на формата на някои от частиците. Става дума за сажди, убедени са изследователите – и докато те са уловени от белодробните макрофаги, трябва да е ясно, че макрофагите хващат много – но не всички – частици.

Изследването бе представено в неделя на международния конгрес на Европейското респираторско Дружество в Париж. „Това изследване разкрива възможните механизми за това как бебетата биват засегнати от замърсяването, макар че теоретично са защитени в утробата“, казва проф. Мина Гага, която е президент на ERS.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*