Грузия се отказва еднократните найлонови торби от 1 октомври

От 1 октомври тази година в Грузия ще бъдат забранени производството, вносът и продажбата на найлонови торбички с дебелина, по-малка от 15 микрона. Това съобщи министърът на околната среда и земеделието Леван Давиташвили. Целта е намаляване на замърсяването на околната среда

Министърът подчерта, че използването на найлонови пликове за еднократна употреба е глобален проблем. В целия свят, включително в Грузия, консумацията на пластмасов материал, предназначен за опаковане, се е увеличила значително. Това създава сериозен екологичен проблем.

Освен това, съгласно новата политика в областта на околната среда, правителството на Грузия ще забрани производството, вноса и продажбата на полиетиленови торбички с всякаква дебелина от април 2019 г. Ще бъде възможно да се произвеждат, внасят и търгуват само биоразградими опаковки.

Новите разпоредби ще доведат до постепенно изтегляне от употреба на пластмасовите торби за еднократна употреба, обясни премиерът Мамука Бахтайдзе.

„Вие знаете, че през последните години целият свят е обявил борба срещу използването на опаковъчен материал от пластмаса. Околната среда е замърсена най-вече с продукти, изработени от пластмаса – особено масово използваните найлонови торби. Този проблем е много остър в Грузия. Като част от нашата зелена икономика и политиката за околната среда, нашето правителство прие регламент, който ще влезе в сила на 1 октомври 2018 г. и ще доведе до постепенно извеждане от на еднократните найлонови пликове“, каза Бахтайдзе.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*