Франция строи най-голямата плаваща PV централа в Европа

Плаващите фотоволтаични централи стават все по-популярни и много съоръжения от този вид вече са изградени в Китай и Индия, а сега и Европа е на път да се сдобие с голяма плаваща PV система. Тя ще бъде построена във Франция.

Френският независим производител на електроенергия Akuo Energy планира да разположи плаваща фотоволтаична централа с мощност 17 MW в района на Пиоленц, в отдела Воклюз в региона на Южна Франция. Когато бъде завършен проектът, наречен O’MEGA 1, това ще е най-голямото плаващо фотоволтаично съоръжение във Франция и в цяла Европа. Компанията заяви, че ще използва технологията Hydrelio на френския експерт по плаваща фотоволтаика – Ciel & Terre. Инсталацията ще бъде разположена върху водната повърхност на езеро в бивша кариера.

Проектът ще бъде частично финансиран чрез обществено финансиране (краудфъндинг). Това би трябвало да осигури допълнителен финансов стимул. Системата се разработва в рамките на френската тръжна схема за мащабни инсталации за добив на слънчева енергия.

Дружеството за финансиране на проекти за възобновяема енергия Natixis Energeco при Инвестиционната банка Natixis ще финансира проекта с около 12 млн. евро.

„O’MEGA 1 е постижение в няколко насоки за Akuo: това е първият голям плаващ соларен проект в Франция; той е първият път, когато компанията [използва] обществено финансиране; най-сетне, това е първото банково финансиране за плаваща фотоволтаика“, заяви президентът и съосновател на фирмата Ерик Шотто.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*