Устойчив кампус в Тайланд е изграден от 22 рециклирани контейнера

Международният институт за изследване на устойчивото развитие в Тайланд реши да приложи собствената си наука за своя нов кампус: сега той е изработен от 22 рециклирани транспортни контейнера. Благодарение на това институтът има не само нов дом, но и ясен пример, който да показва при преподаването относно значението на устойчивостта. Самият кампус осигурява просторни зали за обучение по опазване на природата, градско земеделие, управление на отпадъците и др.

Като институция, насочена към преподаване по темите на устойчивостта, институтът полага всички усилия, за да сведе до минимум въздействието върху природата от процеса на стоителството. Започвайки с терен, пълен с дървета, окончателният дизайн е запазил всички растения, с изключение на две групи акации, с помощта на квалифициран оператор на кран, наместил транспортните контейнери на тяхното място всред съществуващия пейзаж. Експертите на института свели до моинимум и необходимия обем бетон и предприели стъпки за избягване на емисиите на парникови газове.

Самите транспортни контейнери били подбрани ръчно, вземайки предвид окончателния дизайн и ролята на всеки от големите “сандъци” в него. След скрепването на контейнерите строителите изрязали части от масивните метални кутии, за да създават прозорци, врати, палуби и свързващи отворени пътеки. Нито едно парче от изрезките не е изхвърлено или претопено впоследствие – всяко от тях се е превърнало в част от вътрешните стени, врати, мивки, помещения за баня, павилион и гише за “добре дошли” в кафенето и фитнес-залата. Комплексът включва още класни стаи, конферентни зали, кухня и много външни пространства.

Цялта реализация на проекта е отнела около девет месеца.

В допълнение към повторното използване на транспортни контейнери, изпратени з апретопяване, внимателната мисъл за устойчивостта е предвидила и други екологични характеристики на новия капмпус. Например, навсякъде в него се използва нискоенергийно LED осветление – за областите, които не са осветени чрез обилно естествено осветление. Правилната изолация поддържа температурата в кампуса почти постоянна и много комфортна, а когато все пак е необходима климатизация, повечето от климатизиращите тела са рециклирани от стари сгради.

Извън самата сграда, около кампуса, човек може да намери зона за компостиране, обширна градина, много зеленина и дървета – предназначени да подпомогнат развитието на почвата и да осигуряват чист въздух.

Снимки: ISDSI

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*