Пустинен дом в Невада е проектиран да пести всяка капка вода

Този модерно изглеждащ пустинен дом е красиво кътче за спокойствие и домашен уют, построена с мисъл за спестяването на всяка капчица вода. Разположен в малкия град Блу Диамант, досами Лас Вегас в пустинята Мохаве, къщата “Аройо” се радва на красиви панорамни гледки, на коитио човек може да се любува, седейки в приятна сянка.

Домът е проектиран от Hoogland Architecture за двойка, която е на прага на пенсионна възраст. Едноетажният дом е построен от бетон, изисквайки минимална поддържка, с покритие от стомана за външните стени. Големите стрехи и надвеси защитават дома от жарките слънчеви лъчи, а остъкляването е с пълна височина. Благодарение на високоефективното стъкло вътре е хладно. Изобилие от дневна светлина прави лампите ненужни през повечето време. светло дърво. Дневната, трапезарията и кухнята се намират в Г-образно пространство с отворен план, разположено близо до външната “палуба” от едната страна на дома.

Кранчета и смесители с ниско потребление на вода са монтирани в банята и кухнята. Самата растителност е устойчива на суши и жеги. Напояването на двора става със сива вода. Черната вода пък се преработва на място – благодарение на септична система. Така пустинният дом пести всяка капка вода.

Къщата е проектирана така, че да поеме фотоволтаичния слънчев масив, който собствениците планират да инсталират в бъдеще.

Снимки: Стивън Морган

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*