ООН ще призове за „достойно бъдеще“ за работещите в бизнеса с изкопаеми горива

Работещите в индустрията на изкопаемите горива трябва да получат „достойни условия“ за своето бъдеще, когато минно-добивните съоръжения се закриват – това гласи проектодекларация на ООН, за която съобщи Climate Home News. Проектът е изготвен от полското председателство на ООН. Той говори за създаването на програма за наблюдение на напредъка на нациите в защитата на работниците и общностите, които разчитат на традиционни индустрии като минното дело. Очаква се полското правителство да влесе за гласуване предложението по време на на преговорите на ООН през декември.

„Декларацията от Силезия за солидарност и справедлив преход“ е наречена на полската територия, където ще се проведе тази година конференция по климата. Самата Полша е една от страните, най-силно зависими от въглищата.

„Създаването на качествени работни места и едновременното намаляване на емисиите на парникови газове е много предизвикателно“, заяви говорител на полското правителство. „.

„Някои групи могат да използват нуждата от справедлив преход като аргумент, натоявайки, че амбициозните и решителни цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид ще доведат до социално-икономически смущения, затова е нужно да забавим този процес“, предупреди Мустафа Камал Гюе, координатор на програмата за зелени работни места при Международния работнически съюз (ILO). Съюзът обаче подкрепя бързата декарбонизация, съчетана с мащабни социални политики, които да подкрепят засегнатите общности и работници.

„Амбициозното действие по отношение на климата е създател на работа, а не убиец на работни места … по-скоро бездействието относно климата е това, което носи риск от иунищожаване на работни места“, каза Гюе.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*