Създадоха тандемна CIGS клетка на база перовскит с 24,6% ефективност

Белгийският изследователски център Imec обяви, че е постигнал ефективност от 24,6% при тандемна CIGS слънчева клетка, базирана на перовскит. Институтът е разработил клетката в партньорство с холандския консорциум BIPV, Solliance и EnergyVille, съвместно предприятие на фламандските изследователски партньори KU Leuven, VITO, UHasselt и Imec. По същество това е перовскитна клетка, комбиниранна с CIGS клетка, разработена от Германския център за проучване на слънчевата енергия и водорода (ZSW).

Новото устройство използва светлина от видимата част на слънчевия спектър, докато светлината от близкия инфрачервен спектър, която преминава през перовскитния слой, се събира от лежащата отдолу CIGS клетка, обяснява Imec. По този начин се дава възможност на 4-терминалната тандемна клетка да работи по-ефективно от перовскитни и CIGS клетки.

Рекорната ефективност е постигната благодарение на две нововъведения в случая, обясни Imec. Едното от тях е подобряването на пропускателната способност на перовската клетка за светлината, близка до инфрачервената част от спектъра, чрез добавяне на оптични свързващи слоеве към тандемния пакет. Другото нововъведние е оптимизирането на прозрачните електроди.

„CIGS клетката с размер 0,5 см² е направена на високоефективната линия в ZSW, използвайки всички оптимизирани процеси, необходими за подготовката на рекордно представящите се устройства“, се казва в изявлението на изследователския институт.

През юли Imec обяви постигането на ефективност от 27,1% при перовскитно-силициева тандемна соларна клетка.

Снимка: Imec

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*