Банките обръщат гръб на въглищните проекти

Все повече банки и влиятелни финансисти по света прекратяват своята подкрепа за въглищната енергия. Лондонската Standard Chartered е най-новото име от финансовия сектор, което официално спря да финансира нови въглищни електроцентрали.

В процеса на мащабен преход от замърсяващите изкопаеми горива към чистата енергия все повече банки по света преразглеждат своите инвестиционни политики в областта на въглищата, в контекста на нарастващите опасения за изменението на климата. Бритаснката Standard Chartered обяви във вторник, че предприема допълнителни стъпки, за да изпълни ангажимента си да подкрепи Парижкото споразумение от 2015 г. – прекратява финансирането за въглища. В свое изявление групата обяви, че освен ако няма вече съществуващ финансов ангажимент (в момента разполага с 14 съоръжения за финансиране на проекти на седем пазара), банката ще прекрати финансирането на нови електроцентрали на въглища в световен мащаб. Решението е взето „след подробни консултации с редица заинтересовани страни“.

Наред с това, като част от програмата си за устойчиво развитие, Standard Chartered пое ангажимент да финансира и улесни достъпа до финансиране в размер на 4 млрд. долара за чиста енергия – до 2020 г. Това е повече от половината път към постигането на тази цел.

„Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства, пред които обществото е изправено. Повече от 1,1 милиарда души все още нямат достъп до надеждна електроенергия. Но последните технологични разработки означават, че алтернативните източници са все по-достъпни за посрещане на тази нужда – без вредното въздействие на въглищата върху околната среда“, каза главният изпълнителен директор на Standard Chartered Бил Уинтърс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*