Нова надежда: гъби ядат пластмаса

Ново проучване от Кралската ботаническа градина „Киу“ в Лондон твърди, че гъбите са в състояние да ускорят разграждането на пластмасовите отпадъци. Гъбичката от вида aspergillus tubingensis е включена в доклада „Състояние на гъбите на света 2018“, Fungi 2018, който твърди, че гъбите са оптимално решение и за производството на устойчиви строителни материали и са способни да отстраняват замърсители от почвата и отпадните води. И докато пластмасата обикновено се разгражда в продължение на много години, гъбата, открита за пръв път в пакистанско сметище през 2017 г., би могла да направи възможно разграждането на пластмасите за няколко седмици.

Докладът от 2018 г. е първото издание по рода си. То отбелязва своя дебют с монументалното откритие, че гъбите могат да осигурят решение на нарастващата криза с пластмасови отпадъци. Притесненията по този въпрос породиха загриженост у хора и институции по цял свят, респективно родиха безброй изследвания и иновации в сферата на дизайна и технологиите, но британските ботаници твърдят, че природата може би вече ни е дала отговор. Тя, изглежда, се е „въоръжила“ с биологична защита срещу пластмасовата чума, с която човекът я залива.

Гъбичката aspergillus tubingensis „има потенциал да се превърне в един от инструментите, крещящо необходими за справянето с нарастващия екологичен проблем с пластмасовите отпадъци“, казват учените. Тя има свойството да катализира разграждането на полекулите на пластмасата.

Според учените, гъбата има способността да расте директно върху повърхността на пластмасите. Там тя разгражда химическите връзки между пластмасовите молекули. Въоръжени с уникален ензим, който се отделя от кълновете, гъбите aspergillus tubingensis са едни от най-интересните, включени в изследователската книга на екипа.

Докладът също така потвърждава, че някои сортове гъби като pleurotus ostratus и trametes versicolor имат благоприятен ефект върху почвите и отпадъчните води, като премахват пестициди, багрила и остатъци от експлозиви. Видът trichoderma е идентифициран като стимулант за производството на биогорива чрез превръщането на селскостопански отпадъци в етанолови захари. Гъбичните мицелии също са забележителни, особено за дизайнери и архитекти, които се интересуват от намирането на устойчиви заместители на полистирола, кожата и няколко строителни материали.

2 коментара

  1. Понеже човека е враг номер 1 на земята и всичко природно. Замърсява и унищожава с всичка сила, а после търси вариант да се спаси.
    Представям си като ни превземат тези гъби, какво поражение ще дадат на Еко равновесието на планета. после ще се чудят как да се освободят и от тях.
    Колкото е грубо да звучи, хората трябва да се научим да живеем без пластмаса. Да се научим да събираме разделно, да рециклираме и да най-важното да се съобразяваме и да пази природата.

  2. Най-хубавата новина която съм чувал скоро. Дано скоро влезе в употреба.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*