Германия: „Субсидиите за електромобили не може да продължават вечно“

Субсидиите, предназначени да насърчат германците да купуват електрически автомобили, са помогнали за повишаването на търсенето, но не могат да продължават вечно – това заяви канцлерът Ангела Меркел в четвъртък. Германия иска да увеличи продажбите на електрически автомобили, особено след скандала „дизелгейт“ за манипулираните дизелови емисии, завладял автомобилната индустрия в последните три години.

Схема за субсидии в размер на 1 милиард евро е помогна за увеличаване на продажбите на електромобиили повече от два пъти през миналата година. „Сега се говори за разширяване на стимулите. Но това не може да бъде постоянна субсидия“, каза канцлерът на форум за е-мобилността. Тя повтори, че Германия няма да успее да постигне целта си – да има 1 милион електрически автомобила на пътищата си до 2020 г., тоест след две години.

Меркел повтори и призива си към европейските държави да инвестират в разработването на батерийни клетки. В момента индустрията доставя такива от азиатски производители.

„Не съм сигурна дали е добре, че не знаем какво се случва в тези клетки. Затова ще се опитам да се стремя към европейско развитие … Германия е готова да вземе участие“, каза Меркел. Тя добави, че „не е сигурна, че ще разчита изцяло на Китай“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*