Ценните влажни зони изчезват 3 пъти по-бързо от горите

Влажните зони по света изчезват с тревожна скорост. Новите изследвания показват, че тези ценни екосистеми намаляват с темп, който е три пъти по-бърз от този, с който се стопяват горите на планетата. Освен ако не се направят значителни промени, свиването на влажните зони може да причини сериозни щети по цялото земно кълбо.

Проучването „Глобалната перспектива за влажните зони“, изпълнено в рамките на Рамсарската конвенция за влажните зони, установи, че повече от една трета от влажните зони на Земята са изчезнали в рамките на 45 години. Скоростта, която влажните зони изчезват, значително е скочила след 2000 г. Регионите по цялата планета са повлияни еднакво от този скок в темпото.

Има няколко причини, поради които влажните зони намаляват по целия свят. Това включва изменението на климата, урбанизацията, нарастването на човешкото население и променливите модели на потребление, които са допринесли за начина, по който се използва земята.

Има няколко различни вида влажни зони на Земята, включително блата, езера, торфища и реки. Лагуните, кораловите рифове, мангровите гори и устията също попадат в категорията на влажните зони. Общо взето влажните зони заемат повече от 12,1 милиона квадратни километра по света – площ, по-голяма от Гренландия.

Влажните зони са от решаващо значение, тъй като осигуряват почти целия достъп на света до сладка вода – нещо, което е от ключово значение за оцеляването на природата и човека. От гледна точка на околната среда влажните зони имат важна роля за задържането на въглерода и за регулирането на глобалното затопляне. Те също така служат като екосистеми за 40% от живите видове на Земята. Осигуряват храна, вода, места за размножаване и суровини за живот на тези животни. Ако влажните зони продължават да изчезват при сегашната скорост, много видове също ще отидат.

“Глобалната перспектива за влажните зони” е призив за събуждане – не само заради бързата загуба на влажните зони по света, но и заради критичните услуги, които те предоставят. Без тях световната програма за устойчиво развитие няма как да бъде постигната”, заяви Марта Рожас Урего, генерален секретар на Рамсарската конвенция за влажните зони. “Нуждаем се от спешно колективно действие за преобръщане на тенденциите на загуба и разрушаване на влажните зони и едновременно с това трябва да гарантираме бъдещето на влажните зони и нашето собствено оцеляване”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*