Зелените патенти скочили с 43%

Патентите за изобретения, свързани с добиването на възобновяема енергия, подадени в патентните служби в световен мащаб, са се увеличили с 43% през миналата година. Техният брой е достигнал 14 800 в сравнение с 10 500 през 2016 г,. според адвокатската кантора EMW.

По-голямата част от патентите – 11 295 – са подадени от китайски компании. Втората най-активна страна е САЩ с 1534.

“Повишаването на рентабилността на “зелената” енергия е накарало много компании да инвестират в разработването и патентоването на технологии в процеса на надпревара в иновациите,” коментира директорът на EMW Джеймс Геъри. Той предупреди, че може да се говори за спад на пантентите в областта на зелените продукти,тъй като администрацията на президента Тръмп “иска да намали правителствените разходи за научни изследвания в индустрията”.

Възможно е възходът да има връзка, отчасти, и с “притеснения относно ефекта, който Брекзит може да има върху предложената европейска патентна система”, добави Гиъри. “Някои фирми могат да се надпреварват да патентоват продукти, за да избегнат евентуални трудности, ако придобиването на патенти в страните от ЕС стане по-трудно, отколкото е в момента”, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*