Разработват слънчева клетка, способна да съхранява енергията

Университетът занаука и технологии “Крал Абдула” в Саудитска Арабия (KAUST) и американският Университет на Уисконсин-Мадисън са обединили усилията си за създаването на нещо, което те назовават “соларна поточна батерия” – устройство, предназначено да действа като соларна клетка и като система за съхранение на енергия.

Изследователската група, създадена от двете организации, заяви, че новото устройство може да действа по три различни начина: (1) като стандартна слънчева клетка, която произвежда електроенергия от слънчевата радиация; (2) да абсорбира слънчевата енергия през деня и да я съхранява като химическа енергия, за да я осигури по-късно като електричество, през нощта; и (3) само като устройство за съхранение, което може да бъде заредено с електрическа енергия, ако е необходимо.

“В сравнение със самостоятелното преобразуване на слънчевата енергия и електрохимичните устройства за съхранение на енергия, съчетаването на тези различни функции в едно интегрирано устройство може да бъде по-ефективен, мащабируем, компактен и рентабилен подход към използването на слънчева енергия”, се казва в изявление на двата университета.

Учените казват, че тези устройства могат да станат особено подходящи в бъдеще за фотоволтаични приложения на отдалечени места, далеч от електропреносна мрежа. Те признават, че устройството в сегашната си конфигурация е твърде скъпо за търговско и масово производство. Въпреки това изследователите вярват, че с по-нататъшни подобрения в проектирането, с използването на т.нар. “нововъзникващи слънчеви материали” и с по-различна химия устройството може в крайна сметка да достигне ефективност до 25%.

Понастоящем тяхната клетка за добиване и съхранение на енергия може да преобразува слънчевата светлина в ток с ефективност от 14,1%.

“Част от напрежението на текущото устройство все още се разхищава – което означава, че може да се наложи учените да променят … фотоелектродните материали, които работят в тандем, за да превърнат попадналата слънчева енергия в електричество”, твърдят изследователите.

По-рано тази година стана ясно, че и немски учени разработват PV клетки с възможност за съхранение чрез два отделни проекта.

Снимка: Дейвид Тененбаум, UW-Madison

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*