Дания забранява бензиновите и дизеловите автомобили от 2030 г.

Нищо гнило няма да има в Дания, когато в страната окончателно бъда забранени автомобилит, движещи се с енергия от изкопаеми горива след 12 години. Страната взе решение да ограничи бензиновите и дизеловите коли като част от усилията си за борба с изменението на климата.

Нацията възнамерява да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г. Хибридните автомобили ще бъдат забранени от 2035 г. нататък.

Надеждата на правителството е, че това ще насърчи продажбата на електрически автомобили и следователно ще намали замърсяването на въздуха. „Това е голяма амбиция, която ще бъде трудно постижима. Но точно затова трябва да опитаме“, коментира министър-председателят Ларс Расмусен пред парламента.

Решението идва след поетите ангажименти на други европейски държави като Великобритания и Франция, които решиха да забранят новите бензинови и дизелови автомобили от 2040 г. Китай, която също избра да забрани традиционните горивни автомобили, но все още не е определила фиксиран краен срок.

Целта на Дания е да се освободи от изкопаемите горива до 2050 г. Тя бързо се превръща в европейски лидер в областта на енергийната ефективност, тъй като продължава да изгражда все повече и повече ВЕИ паркове. 10% от служителите в индустрията в страната имат „зелени работни места“. Дания има най-много зелени инвестиции в световен мащаб.

Според съобщения в Business Chief, Копенхаген ще стане първата въглеродно-неутрална столица в света до 2024 г. – дори е разработила „жива лаборатория“ за чисти технологии и интелигентни градски системи, за да постигне тази цел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*