Забавянето на новите енергийни етикети ще коства милиарди на ЕС

Новите етиекти за енергийна ефективност на 15 продукта, сред които хладилници, телевизори и съдомиялни машини, ще бъдат забавени. Това ще коства на европейците милиарди евро, смятат дипломатите от ЕС. Според експерти, етикетите са „от решаващо значение“ за постигането на заложените от Европа цели за опазване на климата.

Обновяването на схемата за етикиране за енергийна ефективност би довело до спестяването на по 62 милиона тона емисии на СО2 годишно. Това е колкото ежегодното потребление на енергия в Швеция. Това постижеие обаче ще остане, изглежда, в ръцете на следващата Европейска комисия.

Само пет мерки за енергийно етикетиране са на път да бъдат одобрени в рамките на крайния срок – 2 ноември. Най-малко половината от мерките, които трябва да се обновят, няма да бъдат одобрени.

Забавянето ще окаже силно влияние върху обещанията на ЕС за опазване на климата, каза официален служител от ЕК, пожелал анонимност, пред западноевропейски медии. Най-лошият възможен сценарий е който всичките 15 еко-дизайна да бъдат върнати на „чертожната дъска“, което „не би било приемливо“.

Хлое Файоле, старши програмен мениджър в Европейската организация за екологични граждански организации (Ecos), заяви, че двугодишното отлагане на приемането на последния пакет еко-етикети би струвало на потребителите и бизнеса 46 млрд. евро. Щетата идва от „дебели“ сметки за енергия.

Подобренията в областта на екодизайна и енергийното етикетиране съставляват една четвърт от намаленията на емисиите на въглероден диоксид в ЕС през годините до 2020 г. На това се дължи половината от енергоспестяването в ЕС.

Наред с пестенето на енергия, новите мерки за енергийно етикиране би трябвало да въведат и иновативни изисквания за рециклиране и опции за поправка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*