Никоя държава не се декарбонизира достатъчно бързо

Нито една държава в света не се справя достатъчно бързо с намаляването на въглеродните си емисии в съответствие с целите, залегнали в Парижкото споразумение, според нов анализ, публикуван от PwC.

Най-новият „Индекс на нисковъглеродната икономика“ (LCEI) на консултантския гигант установява, че измежду всички страни по света средният темп на декарбонизацията през 2017 г. е бил 2,6%. Това е по-малко от половината от необходимото за пренасочване на света към траекторията „2°C“, която – според учените – е абсолютият минимум, необходим за избягване на катастрофално и еобратимо затопляне в рамките на този век.

В отговор на други скорошни анализи докладът на PwC разкрива, че вместо да намаляват, глобалните емисии на парникови газове всъщност нарастват: с 1,1% през 2017 г.

„Изглежда има почти нулев шанс да се ограничи затоплянето до много по-малко от два градуса Целзий – основната цел на Парижкото споразумение“, каза Джонатан Грант, директор по въпросите на изменението на климата в PwC. „Като се има предвид разликата между приказките и действията по климата, рисковете за бизнеса са очевидни: разпокъсаност, съсипващи регулации и съкрушително физическо въздействие на изменението на климата“.

Дори Великобритания и Китай, които водят от гледна точка на намаляване на въглеродния си интензитет, не наредват достатъчно бързо, за да намалят емисиите на парникови газове от своите икономики в съответствие със сценария с двата градуса, заключава анализът.

Сред останалите „отличници“ по декарбонизация за 2017 г. са Мексико, Бразилия и Аржентина, според доклада.

Ако светът иска да да постигне целта си за 2°C, ще е нужна средна глобална скорост на декарбонизация от 6,4%, изчислява консултантската компания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*