Соларният съюз ISA съюз ще замени ОПЕК

Коалиция за използване на слънчева енергия, ръководена от Индия, в крайна сметка ще замени картела ОПЕК, съобщи премиерът на Индия. „Ролята на петролните кладенци днес ще бъде тази на лъчите на слънцето утре“, каза Нарендра Моди на срещата на ООН в Ню Делхи.

„През следващите години, докато светът обсъжда инициативи за благосъстоянието на човечеството през ХХІ век, името на ISA ще бъде на върха. Подготвихме всички, за да осигурим справедливост в климата чрез този форум на ISA”, каза той.

Организацията на страните-износителки на петрол ОПЕК генерира около една трета от петрола в света и в продължение на десетилетия влияе на световния енергиен пазар чрез контролиране на цената на суровия петрол. Соларният алианс ISA, създаден от Моди и след това от френския президент Франсоа Оланд през 2015 г., е съюз на държави с изобилно слънчево греене. Целта на обединението е да се намалят разходите за финансиране на слънчевата енергия и необходимите технологии и да се мобилизират повече от един трилион долара за изграждане на слънчеви съоръжения и инфраструктура до 2030 г.

„Международният соларен алианс представлява точно това, което трябва да се направи и представлява бъдещето“, каза председателят на ООН Антонио Гутереш. „Ние знаем какво трябва да направим и в общи линии имаме инструментите да го направим. Това, което все още ни липсва, за щастие не тук в тази стая … е политическият ангажимент да се направят решения за трансформация, които ще ни водят по безопасен път“, каза той.

Първото заседание на ISA, в което участват страните-членки, банки, фондове за развитие, корпоративни организации и гражданското общество, продължава и днес.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*