Норвегия налага минимум за биогорива за авиокомпаниите от 2020 г.

Авиокомпаниите, които работят на територията на Норвегия, ще трябва да използват определено количество горива с по-ниско съдържание на въглерод, смесени с биогориво, от 2020 г. нататък. Задължението е вписано в предложени нови правила за „зелена авиация“, обявени вчера от министерството на климата и околната среда на страната.

Новите правила предвиждат изискване производителите на авиационно гориво да гарантират, че най-малко 0,5% от сместа, която продават в Норвегия, се състои от „устойчиви, усъвършенствани биогорива“, произведени от отпадъци и остатъци. Заложената цел също така следва да гарантира, че биогоривата не съдържат „проблемни материали“ като палмово масло, обясни министерството.

Производителите на авиационно гориво ще имат гъвкавостта да избират точно къде, как и кога смесват биогоривото в зависимост от потребностите на своите клиенти, стига да отговарят на общата годишна квота. Министерството се позова на оценките на Датската агенция за опазване на околната среда, според която подобно изискване може да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове с 14 000 тона CO2 само през първата година.

Въвеждането на квотата за биогорива би помогнала на страната да постигне целта си да добива 30% от самолетното гориво „устойчиво, с добър ефект върху климата“ в срок до 2030 г., обясни норвежкият министър на климата и околната среда Ола Елвестуен. „Биогоривата са част от решението за намаляване на емисиите от транспортния сектор, особено в сектори като авиацията, където нискоемисионните решения са отдалечени във времето“, каза той в изявление.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*