Пасивната „Haus B“ надминава енергийните стандарти на Германия

Изградена за четири години, къщата „Haus B“ е семейна резиденция, проектирана да надмине изискванията на най-стриктните немски стандарти за енергоспестяване – Наредбата за енергийно спестяване в Германия. Намира се в Дрийех, Германия, в един квартал, доминиран от градския облик, характерен за 60-те години. За разлика от околните сгради обаче къщата стриктно спазва т. нар. пасивни слънчеви принципи, построена е с енергийно ефективни материали и вградени системи за възобновяема енергия.

Тъй като имотът е заобиколен от комбинация от традиционни малки жилищни сгради и архитектурата наоколо е „донякъде безразсъдна“, архитектите на този проект искали да подходят внимателно, за да създадат чувствителен, специфичен за обекта дизайн. „Haus B се намира в привидно хомогенен, но поне архитектурно много двусмислен квартал“, отбелязва дизайнерската фирма One Fine Day. „Тук трябваше да балансираме нуждите на съвременния живот и естетика с културните и формални въздействия на контекста, който е типичен за много крайградски селища в целия регион“.

Следвайки пасивните слънчеви принципи, „Haus B“ е ориентирана към юг и югозапад, за да увеличи излагането на слънчева светлина през зимата, докато стрехи и надвеси на покрива и регулируеми щори блокират нежеланото слънчево греене през лятото. Всички външни стени и покривни повърхности са покрити с изолационни слоеве с дебелина до 20 сантиметра. Прозорците са с двоен стъклопакет. Отоплението и топлата вода се захранват от слънчева термопомпа.

Изображения: Роланд Боргман

1 коментар

  1. Реклами, реклами!? Никой не казва колко милиона струва това чудо, строено 4 години? И кой може да си го позволи лукса…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*