Соларна електроцентрала заработи в Чернобил

Украйна официално „откри“ нова соларна електроцентрала в Чернобил – точно срещу мястото, където преди 3 десетилетия се взриви едноименната атомна електроцентрала, причинявайки първата от двете най-тежки ядрени аварии в света. Срещу соларните панели сега стои саркофагът на някогашната АЕЦ.

Построена е в замърсената зона около ядрения реактор, електроцентралата с 3800 панела произвежда енергия за захранването на около 2000 жилища.

„Това не е просто още една слънчева електроцентрала“, каза пред местните журналисти Евън Варигин – главен изпълнителен директор на Solar Chernobyl. “Наистина е трудно да се подцени символиката на този конкретен проект“.

1-мегаватовата соларна инсталация е съвместен проект на украинската компания Rodina и германската компания Enerparc AG. Тя струва около 1 милион евро и се възползва от преференциалните изкупни тарифи, които гарантират определена цена за зелената електроенергия.

Това е първият път, когато на това място се произвежда електроенергия, от 2000 г. насам. Тогава ядрената централа най-сетне беше напълно затворена. Валери Зейда, ръководител на атомната електроцентрала в Чернобил, заяви, че доскоро е изглеждало сякаш в Чернобил никога повече няма да се произвежда енергия.

Преди две години огромна арка с тегло 36 000 тона беше поставена над останките от атомната електроцентрала, за да се създаде защитна обвивка, която да блокира радиацията и да позволи остатъците от реактора да бъдат демонтирани безопасно. Междувременно в Украйна настана период на рязко увеличаване на инвестициите в възобновяеми енергийни източници. Между януари и септември в страната са добавени повече от 500 MW нов капацитет за възобновяема енергия. Инвеститорите искат да извлекат ползи от щедрата схема за субсидиране, преди парламентът да гласува отписването й през юли следващата година, коментира Юлия Ковалвив, ръководител на офиса на на Националния инвестиционен съвет на Украйна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*