Украйна разгръща широкомащабни слънчеви инсталации в спорния регион Донбас

Канадски инвеститор планира да построи слънчева централа с мощност 150 MW в северната част на украинската област Луханск, която е под контрола на властите в страната. Очаква се проектът да се намира в Рубижне – град, превзет от украинските военни сили през юли 2014 г.

От началото на войната в Донбас с про-руските сепаратисти и присъединяването на Крим от Руската федерация в началото на 2014 г., украинското правителство настоява на необходимостта да стане независимо от Русия и нейния газ – и залага на развитието на възобновяемата енергия, коментира PV Magazine.

В контекста на тази трудна политическа и военна ситуация през 2016 г. правителството обяви широка схема за преференциални изкупни тарифи за мащабни ВЕИ проекти и схема за нетно отчитане на жилищни и търговски PV инсталции. Сега вече тази схема дава своите плодове. Страната се доближава до около 1 GW инсталиран слънчев капацитет. Преди броени дни бе обявен старт на емблематичната соларна централа в Чернобил, на мястото на избухналия преди 30 години ядрен реактор.

Плановете за слънчева и възобновяема енергия изглежда напредват и вече е факт друг, значителен скок напред – обявяването на най-мащабния соларен проект – този в Рубижне, разположен в района на Донбас. Наред с всичко останало Донбас е зона, исторически известна с добива на въглища, така че символиката е многопластова. Там именно канадският инвеститор DAI планира да построи фотоволтаична централа с мощност 150 MW.

„Съвместна канадско-украинска група от специалисти, които са пряко ангажирани в разработването и изпълнението на проекта, вече са посетили обекта“, се казва в изявление на регионалното правителство. „Слънчевата централа ще може да осигури 150 MW, които са от решаващо значение за енергийната сигурност на нашия регион“, добави управителят на Луганск Хенадий Иванченко.

Регионалното правителство заяви, че проектът е резултат от споразумение за сътрудничество, подписано от представители на Регионалната държавна администрация в Луганск и директора на търговската корпорация на Камарата на бизнеса в Канада Джейсън Гхан. Технически или финансови подробности за планирания слънчев парк не бяха оповестени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*