Гейзер в Йелоустоун изригна фонтан от боклуци

Туристи от цял свят посещават американския национален парк Йелоустоун, за да видят с очите си неговите прославени гейзери, но сега един един малък и сравнително неизвестен гейзер в парка привлича международното внимание. „Еар Спринг“, който спи от около 60 години, изненада посетителите с неотдавнашното си изригване на 15 септември, изблийваки с фонтан от боклук, изсичащ от дълбините на земята. Този вид природни феномени обичайно изригват с пара и гореща вода, но тази 10-метрова каскада „изплю“ множество странности, изхвърляни от туристите в течение на почти 90 години.

„След като Еар Спринг изригна на 15 септември, служителите ни откриха странен асортимент от артикули, разпръснати из пейзажа около отвора му!“ – гласи съобщението на официалната Facebook страница на Националния парк Йелоустоун. Някои от артикулите датират от 30-те години на миналия век. „Някои от тях са ясно исторически“, се казва в публикацията. „Те ще бъдат инвентаризирани от кураторите и може да се озоват в архивите на Йелоустоун“.

Макар че хвърлянето на боклуци в гейзера е забранено – поне за тези, които не биха го сторили просто заради здравия разум и респекта към природата – тази местна забележителност се оказа богата на непотребни вещи, от които турситите са се отървали. Цигарени фасове, пластмасови прибори и сламки, опаковки от филми и други произволни неща, включително бебешки биберони от 30-те години на миналия век, са покрили земята наоколо след изригването, казват от парковата управа. След позорната боклучена каскада те са оптимистично настроени: „Следващият път, когато Еар Спринг изригне, се надяваме, че това няма да е нищо друго, освен естествени скали и вода“.

1 коментар

  1. Да се надяваме че следващия път ще изригне вулкан.
    Голям, огромен вулкан…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*