Енергоефективена панел спасява мокри стени след наводнения

Да изсушиш мократа стена след наводнение заради спукана тръба е занимание досадно, уморително, но и „енергийно интензивно“, защото обичайно за целта се изразходва много ток. Сега германци са измислили начин това да се случва с по-малък разход на енергия. Тяхното фолио „EDF” извлича влагата от стените, щадейки сметките за ток.

Милиони случаи на наводнения, причинени от корозирали тръби, тормозят собствениците на жилища по цял свят всяка година. Влагата в стените има множество негативни ефекти – вреди на материалите, съсипва дизайна, отделя влага в помещенията седмици наред. Целенасоченото изсушаване се прави, обичайно, с едни или други нагреватели, които консумират доста електричество. Въпреки това сушенето е неравномерно – ъглите например остават влажни по-дълго време.

В страни като Германия се говори за „професионално сушене“ на стените и подовете след наводнения, защото отоплението и проветряването обикновено не са достатъчни.

Новата система за сушене е електрическа, пропускаща парите и намаляваща равномерно влагата в сградните компоненти. Разработката е на изследователите от института Фраунхофер. Той ще изложи прототипа на сушилния модул на панаира BAU 2019 в Мюнхен от 14 до 19 януари.

EDF фолиото позволява сушене с нисък разход на енергия. Немският акроним EDF означава „енергоспестяващ, паропропусклив и гъвкав“ – което отлично описва модула. Лабораторните тестове при идентични условия на напоени вертикално перфорирани тухлени стени показват, че новият метод намалява потреблението на енергия с над 80% в сравнение с инфрачервените нагревателни панели за същия период на сушене.

Един модул е с размер 100×50 сантиметра. Системата се състои от огнеупорен, паропропусклив изолационен материал и електрически нагревател, който насочва топлината директно към мократа вътрешна стена. Приложимо е и върху извити повърхности и кръгли стени. Сензор регулира температурата на нагряване. Когато стената се затопля, фолиото пречи на топлината да се разсейва наоколо, но в същото време то е паропропускливо и пропуска влагата да излезе от стената.

При тестовете, за изсушаването на вертикално перфорирана тухлена стена с дебелина 11,5 сантиметра, са били достатъчни 12 – 14 дни. Обикновено такава работа отнема до три седмици. По-същественото обаче е спестяването на до 80% от енергията.

Допълнителни предимства на EDF системата са нейното равномерно и безшумно сушене и лекият дизайн, който прави панелите лесни за транспортиране.

Пускането на пазара на модула на ЕФР е планирано за лятото на 2019 г.

1 коментар

  1. Здравей а къде може да се намери това фолио благодаря

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*