$2,4 трилиона трябва да се инвестират в енергия всяка година

Около 2,4 трилиона долара трябва да се инвестират в енергийния сектор в световен мащаб всяка година, според учените на ООН. Междуправителственият панел по изменението на климата съобщи констатациите си с цел да насърчи бизнеса и политиците да засилят действията си срещу глобалното затопляне, предаде Bloomberg. Панелът твърди, че до 2035 г. разходите за чиста енергия трябва да се увеличат до 2,4 трилиона долара годишно, а захранването с въглища трябва да остане „почти несъществуващо“ до 2050 г.

„Вече виждаме последиците от 1 градус глобално затопляне в лицето на по-екстремните климатични условия, увеличаването на морското равнище и намаляването на ледовете в Арктика“, коментира Панмао Зхай, съпредседател на организацията по изготвянето на доклада.

За втора поредна година въглеродните емисии на света продължават да растат, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ). „Когато погледнем данните от първите девет месеца, можем да очакваме, че за 2018 година въглеродните емисии отново ще отбележат увеличение“, каза д-р Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „Това определено е тревожна новина за нашите цели по отношение на климата. Трябва да постигнем рязък спад на емисиите.“

В неотдавнашен свой доклад МАЕ твърди, развитието на възобновяемата енергия не върви достатъчно бързо, за да се изпълнят целите, залегнали в Парижкото споразумение за климата. „Всъщност ролята [на ВЕИ] в областта на топлоенергетиката и транспорта често се пренебрегва, въпреки че декарбонизирането на тези сектори е ключов приоритет за постигането на нашите дългосрочни цели по отношение на климата и устойчивостта“, пише Бирол.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*